Gepost op 14 december 2012

Opletten bij het binnen laten drogen van wasgoed

droogrekTijdens de winter de was buiten laten drogen is onmogelijk, dus wordt heel veel was in de droogmachine gepropt. Wat nog niet volledig droog is, hangt u nog wat op aan een droogrek, vaak dicht bij de verwarming. Uit onderzoek van Mackintosh School of Architecture in Glasgow blijkt echter dat dit slecht is voor de gezondheid. Vooral bij mensen die vatbaar zijn voor astma, hooikoorts en andere allergieën.

Vocht: huisstofmijt en schimmels

Een was zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. Iedereen weet dat een vochtig huis niet gezond is om in te leven. Volgens de onderzoekers hebben zelfs drie op de vier huizen een te hoog vochtgehalte. Dat kan leiden tot de ontwikkeling van huisstofmijt en zelfs tot sporen van schimmels die longinfecties veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem.

Drogen op een droogrek of droogmolen

Als u binnen de was wil drogen dan is het beste om dat in een aparte ruimte te doen die verwarmd en geventileerd wordt. In uw garage een droogrekje plaatsen is daarom misschien niet de beste optie, tenzij u de poort kunt openzetten. Zorg er ook voor dat de was niet te dicht hangt op het droogrek. Hang zeker geen kleren of handdoeken over elkaar, want dan duurt het drogen langer en is de kans op een vochtig huis groter.

Buiten drogen

Toch blijft buiten drogen een stuk gezonder en is het ook nog eens beter voor de was. Wasgoed dat u buiten hangt aan een wasdraad of droogmolen, ruikt in het algemeen frisser. En de wind zorgt ervoor dat de kreuken wegblijven en u minder hoeft te strijken.