Gepost op 9 mei 2016
Vuilniszakhouder<br />E102RVuilniszakhouder<br />E102R

Proefproject P+MD

Wat is de bedoeling van het proefproject?

Hoe meer we sorteren en recycleren, hoe beter. Daarom willen de gewestelijke overheden en Fost Plus, de organisatie die in ons land verantwoordelijk is voor het inzamelen, sorteren en recycleren van huishoudelijke verpakkingen, onderzoeken of het mogelijk is om nog meer plastic verpakkingen in te zamelen en te recycleren.

Loopt het project in elke stad?

Voor het proefproject werden zes gemeenten over het hele land geselecteerd: Aalter, Frameries, Hannut, Marchin, Waregem en Wervik.

Wat verandert er precies?

De blauwe PMD-zak wordt op 1 maart 2016 tijdelijk vervangen door twee zakken: een paarse P+MD-zak en een transparante zak. In de paarse zak mogen niet alleen de verpakkingen die vroeger in de blauwe zak mochten, maar ook heel wat andere harde plastic verpakkingen, namelijk plastic potjes, schaaltjes, vlootjes en bakjes. De transparante zak is er voor de inzameling van verpakkingen in zacht plastic, zoals plastic folie en plastic zakken. De vuilniszakhouders van Casibel komen nu nog extra van pas.

Wat gebeurt er na het proefproject?

Het project zal minstens één jaar duren. Hoe de inzameling van PMD er daarna zal uitzien, hangt af van de resultaten van het proefproject.

 

Klik hier voor de sorteergids.

 

Doen bedrijven en scholen ook mee met het proefproject?

Wanneer u dit informatiepakket ontvangen hebt op het adres van uw school, vereniging, organisatie of bedrijf, zijn er twee mogelijkheden:
• Wanneer uw afval wordt opgehaald via een apart contract met een privébedrijf, neemt u geen deel aan het proefproject en blijft de inzameling zoals vroeger.
• Wanneer uw afval wordt ingezameld via de gewone huis-aan-huisinzameling van de stad, valt ook uw school, bedrijf of organisatie onder de nieuwe regeling van het proefproject.