Gepost op 1 maart 2013

Waarom strijken we onze kleren?

strijkijzerKleren strijken wordt al eeuwenlang gedaan. Het gebruik gaat zelfs terug tot de oude Egyptenaren. Zij streken hun kleren met zware stenen. De Chinezen gebruikten de eerste hete ijzers. Het was een Amerikaan die het eerste elektrische strijkijzer in 1882 patenteerde.

Maar waarom vinden mensen strijken zo belangrijk?

Verfrommelde kleren hebben geen enkel functioneel nadeel. Het enige dat een net gestreken hemd bewijst is dat u tijd, moeite en middelen hebt gestoken in een oud sociaal ritueel. Blogger Seth Stevenson (Slate.com) vindt het een compleet nutteloos ritueel, en daarin durven veel mensen in hun hectisch bestaan hem gelijk te geven.

Hij motiveert zijn overtuiging: "Een strijkbeurt is als een facelift voor uw kleren. Het geeft u een vals gevoel van jeugd en gladheid, maar u hebt het eigenlijk niet nodig. Gekreukte kleren tonen de stof zoals ze is."

Stevenson roept daarom op tot de beëindiging van het eeuwenlange gevecht "tussen mens en kreuk" en eist niets minder dan de bevrijding van de tirannie van het strijkijzer.

"Ik ben een net mens, maar strijk mijn kleren nooit," zegt hij. "Mijn kleren zijn gekreukt, maar ik voel geen schaamte." Volgens Stevenson heeft het immers geen nut om uw kleren te strijken.

De voordelen van ongestreken door het leven te gaan?

  • U verspilt geen tijd aan uw strijkplank.
  • U geeft geen geld uit aan overbodige wasserijdiensten en strijkproducten.
  • U raakt niet langer gestresseerd over pietluttigheden als de netheid van uw hemd.

Mooi in theorie, maar niet altijd eenvoudig in de praktijk. Velen ondervinden een sociale druk om proper gestreken kleren aan te trekken, of vinden het zelf ook mooier.

Textielontwerpers en productontwikkelaars hebben al manieren gezocht om het strijken overbodig te maken met stoffen die altijd gekreukt moeten zijn, of hemden die 100% kreukloos zijn.

Foto van John Casawa op FreeDigitalPhotos.net